2008. július 19., szombat

Internetes portfólió - első rész: a kezdetek

Ebben a sorozatban az online fotómegosztó oldalakat szeretném górcső alá venni egy gyakorló fotós szemszögéből. Megnézzük, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha fotóinkat a nagyközönség szeme elé szeretnénk tárni, vagy tippeket szeretnénk kapni arról, hogy egy adott fotónkat hogyan tudnánk még joban elkészíteni. Végignézünk néhány nagyobb oldalt, hogy milyen lehetőségeink vannak, mire tudjuk használni, milyen előnyei, hátrányai vannak, mennyire kényelmes a használata. A lista természetesen nem kimerítő, és leginkább saját tapasztalatokon alapul.

A kezdetek

A fotózás, mint hobbi, igazán a digitális fényképezőgépek megjelenésével vált tömegsporttá. A digitális érzékelők megjelenésével a fotósok egy olyan eszközt kaptak a kezükbe, amivel jóval egyszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb lett a kép elkészítése, mint az analóg korszakban. Ahogy az újdonság hatása elmúlt, megjelentek az egyre olcsóbb digitális fényképezőgépek, és manapság már olyan széles a termékskála, hogy jóformán mindenki megengedhet magának egy digitális fotómasinát, a húszezer forintos ultrakompaktoktól kezdve a több milliós stúdiógépekig bárki választhat a pénztárcájának és igényeinek megfelelő fényképezőgépet.
A digitális gépek olcsósága mellett a másik nagy előnyük, hogy azonnal a kezünkben van a kész kép, nem kell fizetni a kidolgozásért, nem kell napokat várni, míg a labor előhívja a tekercset és papírra nagyítja, nem kell azon izgulni, hogy sikerült-e a felvétel, hiszen azonnal visszanézhetjük, és ha nem tetszik, amit látunk, pár gombnyomással törölhetjük, és új képet készíthetünk. Ez a kényelem a fotózási szokások megváltozását is magával hozta, sokan ki merték próbálni a családi eseményeken túlmutató fotózást is, hiszen nincs anyagköltség, nem fogy ki a film, bátran kísérletezhettek a beállításokkal, képi hatásokkal és kompozíciókkal.
Ezzel egyidőben az Internet is átalakult, a statikus, bonyolult webhálóból egy barátságos, színes, mindenki számára elérhető média nőtt ki, majd a "webkettő" megjelenésével a tartalomszolgáltatás minősége is megváltozott. A világháló milliónyi felhasználója passzív befogadóból egyszerre tartalomszolgáltatóvá válhatott. Az internetes fórumokból és chatszobákból kicsíráztak a blogok, közösségi oldalak, a kép- és videómegosztó szolgáltatások, az azonos érdeklődésű netpolgárok valóban egymásra találhattak. A fotósok is sokat nyertek ezzel, hiszen az eddig csak családi, ismerősi körben mutogatott fényképeiket immáron bárkinek megmutathatják, nem számít, hogy a közönségük a szomszéd városban, vagy éppen a bolygó túloldalán lakik.

Folytatása következik!

Nincsenek megjegyzések: