2008. július 25., péntek

Egyszerű stúdiós live view tükörreflexes és bridge gépekhez

A napokban éppen azon bosszankodtam, hogy az Olympus E-510 mellé adott távvezérlő szoftver, annak ellenére, hogy a gép live view üzemmódban képes egyből a CCD-ről "mintavételezni" az előnézeti képet, USB-n keresztül nem tud adni élőképet. Persze most nem arra gondolok, hogy 10 megapixeles, 30 kép/másodperc videót kellene rögzíteni, a célra bőven megfelelne egy kb. 640x480 képpont felbontású, 10 kép/mp frissítésű folyamatos előnézet. Stúdiókörülmények között, amikor úgyis számítógépre van kötve az apparát, ez igencsak megkönnyítené a fotós dolgát, hiszen komponálni mégiscsak kényelmesebb a monitoron, mint az állványra pakolt géphez rohangálni, és a keresőbe kukucskálva állítani be a gépet. Ekkor ugrott be egy ötlet, ami használható lenne minden olyan fényképezőgépen, amelynek van keresője, és cserélhető a szemkagylója. Sajnos megfelelő pótalkatrészek hiányában a teljes "berendezést" nem építettem meg, viszont bemutatom a kísérletemet, és szabad kezet adok a továbbgondolásra. :)

Az alapelv igen egyszerű. A saját szemem helyett egy webkamera segítségével kukucskálok a keresőbe. Manapság már fillérekért hozzájuthatunk valami jobb minőségű webkamerához, és az így kapott "live view" már használható egyszerűbb feladatokra.

Amire szükségünk lesz:

- Egy webkamera. Lehetőleg olyan, aminek kitekerhető a lencséje, ezzel ugyanis szépen be lehet állítani a fókuszt. Fixfókuszossal nem biztos, hogy érdemes foglalkozni, autofókuszosat meg csak emiatt nem éri meg venni.

Ez a kamera tökéletesen megfelel a kísérlethez. Komolyabb felhasználásra megfelelőbb lesz egy 1.3 megapixeles modell.

Dirib-darabjaira szedhető, de ami a legfontosabb, az "objektívet" a csavarmenet miatt nagyon precízen fókuszálhatjuk.

- Ha cserélhető szemkagylós fényképezőgépünk van, szükségünk lesz még egy szemkagylóra is. Ebből megfelelő a legolcsóbb kínai utángyártott modell is.

Alkatrészhiány miatt az eredeti szemkagylót használtam a kísérlethez, természetesen érdemes a legolcsóbb lehetőség után nézni.


Ha mindezek megvannak, akkor a webkamerát a szemkagylóhoz illesztve számítógépen keresztül beállítjuk a fókuszt, hogy a lehető legélesebb képet kapjuk. A másik fontos lépés, hogy beállítsuk a webkamera pozícióját, különben torzulhat a kereső képe, esetleg nem is látjuk majd az egészet. Ez után ráragaszhatjuk a keresőre a webcamet, és használhatjuk egészséggel. :)

Nézzük, hogy is működik a gyakorlatban!

A webkamera, ráragasztva a szemkagylóra. Lehet ezt szebben is! :)


Az apparátus a fényképezőgépen.


Amit a fényképezőgép látott...


...és amit a webkamera

Természetesen jobb felbontású és jobb minőségű kamerával a "felhasználói élmény" is jobb lesz, a Tesco gazdaságos Technika webkamerámtól (320x240, 10 fps) ennyi telt.

Jó barkácsolást!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyonbeteg :D