2008. június 21., szombat

Fotózás Linux alatt

Lassan közhelynek számít, hogy aki komolyabban el szeretne merülni a képszerkesztésben,. dokumentumszerkesztésben vagy a webdesignban, annak a Windowson kívül egyetlen választási lehetősége van: beruházni egy Macintoshba. Szerencsére az utóbbi időben már kezd megváltozni ez a helyzet, és harmadikként a Linuxokra fejlesztett szoftverek is felzárkóznak a mai igényekhez. Lássuk, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik a nyílt forráskódú operációs rendszert szeretnék professzionális minőségű munkára használni.

Manapság a Linux eljutott arra a szintre, hogy a kezelése nem igényel több szakértelmet, mint a Windows vagy a Mac OS X. Egyszerű, grafikus felületű telepítővarázsló segítségével telepíthetjük fel számítógépünkre, szemet gyönyörködtető grafikus felület vár minket a rendszer feltelepítése után is, ráadásul a korábban szakértelmet és gyakorlatot igénylő műveleteket is legördülő menükbe és párbeszédablakokba rejtették, és még egy kernelfrissítést is el lehet végezni pár kattintással. A szoftverezettség tekintetében is nagy előrelépések történtek, ma már az átlagfelhasználó igényeit külön programok keresgélése nélkül is teljesen kielégíti egy összeszedettebb Linux-disztribúció. A fotósok, kiadványszerkesztők azonban nincsenek így elkényeztetve.

Köztudott, hogy az Adobe, mely a képszerkesztés és nyomdaipar ipari szabvánnyá nemesedett fájlformátumait és célszoftvereit biztosítja, nem tervezi a Photoshop és egyéb eszközök Linuxra portolását, ezért annak, aki ilyen programokat használna, alternatív megoldásokat kell keresnie. Erről szól ez a blogbejegyzés, amiben pár hasznos szoftvert mutatnék be a kedves Olvasónak.

Kezdésnek pár szoftver, ami hasznos lehet a nyílt forráskódú oprendszerek kedvelőinek:

A GIMP - Nagytudású fotószerkesztő szoftver, a Photoshop számos funkcióját kiváltja ez a remek, ingyenes program. Az Internetetn sokféle plugin elérhető hozzá, és a fellelhető leírások segítségével magunk is elkészíthetjük a nekünk szükséges beépülőket. Platformfüggetlen, Linuxon kívül Windowsra és Mac OS X-re is elérhető, a legtöbb mai Linux-disztribúciónál a rendszer telepítésekor ezt is feltelepíthetjük.
UFRaw - Önálló alkalmazásként és GIMP pluginként is elérhető ingyenes RAW szerkesztő szoftver. A legtöbb mai géptípust támogatja.
LightZone - Hatalmas tudással rendelkező RAW konverter és fotószerkesztő. A honlapról próbaváltozat elérhető, a teljes verzió ára 199.95 dollár.
Bibble - Nagytudású, szintén fizetős, de a LightZone-nál kedvezőbb árú (Bibble Pro - 129.95 dollár, Bibble Lite - 69.95 dollár) RAW konverter és fotóretusáló szoftver.

És egy hasznos link:

PhotoLinux - a Linuxot használó fotósok számára hasznos információkat rejtegető, angol nyelvű fórum.

A szoftverekért, illetve linkekért köszönet Szabcsinak, szedernek és bogdannak!

Nincsenek megjegyzések: